Network Menu

Vår stipendiat berättar om sitt liv i Lund!

Livet på en annan planet: att läsa svenska på Erasmus under en pandemi

Jag är Antonia och kommer från Voghera.

Min resa började 2016, när jag bestämde mig för att läsa skandinaviska språk och litteratur i Milano. 2019 blev jag Swea-stipendiat och fick den underbara möjligheten att åka till Sverige och läsa en sommarkurs i Malung. Tack vare denna upplevelse har jag hittat modet att ta det stora nästa steget: att bli en Erasmusstudent och flytta till Sverige.

På Lunds universitet läser jag intermediala studier, samtida poesi, litterär stilistik, medan på vårterminen ska jag läsa litterär översättning, svenska och danska.

Alla kurser ges online, därför är det väldigt svårt att träffa människor och få nya vänner. I början av höstterminen hade jag tur att hitta en kör av internationella studenter. Vi träffades varje onsdag och sjöng tillsammans. Vi lyckades också inleda läsåret med en konsert, innan alla gruppaktiviteter och offentliga evenemang förbjöds.

Ensamheten är en tuff följd av pandemin. Ändå känner jag mig lycklig för jag har nått mitt mål: jag läser alla kurser på svenska tillsammans med de svenska studenterna, till skillnad från andra internationella studenter som läser på engelska. Jag måste tacka mina lärare från Milano för jag har nått det, för min språkförberedelse och för allt jag har lärt mig de senaste åren.

Det är kanske inte den bästa tiden för att uppleva Erasmuslivet, men det är mitt sista år på Magistrale (Masternivå) och min enda chans! Jag försöker organisera min vardag så att varje dag mår jag bättre än dagen före. Jag försöker tänka positivt. För att hålla avstånd och undvika trängsel brukar jag gå ut tidigt på morgonen. Jag älskar att promenera, fotografera och skriva dikter. Det är också mysigt att stanna hemma och läsa böcker, framförallt nu när det behövs mer än någonsin.

Alla här har börjat att förbereda sig inför julen. Lund är upplyst med tusen juleljus. Min favorittid på dagen är efter lektionerna, när jag gillar att dricka varm choklad och äta en bit pandoro, för att känna mig som hemma.

För att upptäcka mer om min resa kan ni följa mig på instagram: @nina_roua

Tack och var rädda om er!

Buon Natale!

Antonia

Comments are closed.