Milano

SWEA Milano

 

SWEA Milano startade 1992 och firar 30 års jubileum i år! Vi är en del av det stora nätverket som SWEA International utgör.

Då det före 1992 inte fanns några svenska föreningar i Milano, så var det bara på den svenska julmarknaden som hölls vartannat år i Svenska kyrkans regi, som många svensktalande kvinnor i regionen hade möjlighet att träffa andra svenskor. Men en dag bjöd dåvarande SAS chefen i Milanos hustru, Ulla Björk, in till en lunchpresentation om SWEA och dess globala nätverk, vilket möttes av stor entusiasm och så beslöts att även i Milano starta en SWEA avdelning. Det blev stor succé – äntligen kunde svensktalande kvinnor träffas regelbundet på olika event, i intressegrupper och samtidigt tillsammans med familj och italienska vänner få hålla svensk kultur och traditioner levande.

SWEA Milano har ca 70 medlemmar i olika åldrar. De flesta bor i och omkring Milano, men vi är också Milanosweor som är bosatta i de närliggande regionerna och i Schweiz.

Vi arrangerar olika events och träffar året runt, bland annat besök på konstutställningar, föredrag, utflykter, middagar, aperitivi och en gång i månaden träffas bokcirkeln Prosa & Prosecco. Givetvis värnar vi om våra svenska traditioner och firar tillsammans Sveriges nationaldag och midsommar, har semmel-och våffelträffar och glögg- och julfest.

Sedan 2021 finns också SWEA Professional Italien, en grupp öppen för alla SWEA medlemmar i Italien, vare sig man är egen företagare, anställd, mellan jobb, söker nytt jobb, pensionär eller kanske funderar på att starta eget. SWEAs fysiska avdelningar finns i Milano, Rimini och Rom men med SWEA Professional har vi bestämt oss för att inte bara verka lokalt, utan även på nationell nivå. Programmet växlar mellan fysiska lokala träffar och onlinemöten, vid lunch eller kvällstid, allt för att de ska vara tillgängliga för så många som möjligt.

SWEA Milano delar också ut stipendier varje år till en svenskstuderande student vid Milanos Universitet som söker en av de fem sommarkurser som Svenska institutet anordnar i Sverige.

SWEA Milano tillhör regionen MEMA, Mellersta Europa/Mellanöstern/Afrika.

Har du frågor om SWEA Milano, tveka inte att höra av dig till oss!
swea.milano@gmail.com
Vad vill du göra? Har du tips på nya aktiviteter är programgruppen väldigt intresserad att höra mer. Kontakta gärna:
Är du intresserad av styrelseuppdrag? Vänligen maila till:

.